Fırtına Peşinde - Storm Chasers Digiturk Discovery Science kanalından yüksek görüntü kalitesi ile izleyebilirsiniz.
Gösterim tarihi: Fırtına Peşinde - Storm Chasers , Belgeselini Hafta içi Her Gün Digiturk Discovery Science Kanalın dan izleyebilirsiniz.
Bigfoot'un Peşinde - Fırtına Peşinde - Storm Chasers Konusu:
Fırtına Peşindenın bu yeni sezonuyla geri dönen, muhteşem meteoroloji uzmanı Reed Timmer, IMAX film yapımcısı Sean Casey ve emektar avcı Tim Samaras, manşetlere taşınan dev kasırgaların peşinde Ekipler, sadece bir günde neredeyse 200 kasırganın kaydedildiği ve 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği 27 Nisan 2011 tarihli korkunç kasırga felaketine tanık oldu.
Meteoroloji uzmanlığı ve yılların avcılık deneyimiyle, özel ve daha önce hiç görülmemiş çekimlerin harmanlandığı bu program, tarihte eşi görülmemiş bir günü farklı açılardan ele alıyor. Ayrıca yeni sezonda, gelişmiş radar ekipmanı ve hava topları gibi en ileri araştırma araçları ve Timmer'ın Öncü 2si de dâhil, yepyeni avcı araçları görücüye çıkıyor. Casey, şimdi fırtına avcılığında bambaşka bir hedefe kilitlendi: Kasırgaları 3D çekebilmek Twistex'in, yeni dopler radarı ve problarıyla baştan ayağa yenilenmiş avcı aracında yok yok! Ancak lider Tim Samaras'ın yeni saldırgan tavrı, görünüşe bakılırsa ekibi bu işten soğutacak.
Discovery Science programı Fırtına Peşinde'nin yeni sezonunda meteoroloji uzmanı Reed Timmer, IMAX film yapımcısı Sean Casey ve emektar avcı Tim Samaras manşetlere taşınan dev kasırgaların peşinde
Discovery Science'da yayınlanan Fırtına Peşinde'de ekipler, sadece bir günde neredeyse 200 kasırganın kaydedildiği ve 300'den fazla kişinin hayatını kaybettiği korkunç kasırga felaketine tanık oluyor. Meteoroloji uzmanlığı ve yılların avcılık deneyimiyle, özel ve daha önce hiç görülmemiş çekimlerin harmanlandığı bu program, tarihte eşi görülmemiş bir günü farklı açılardan ele alıyor.
discovery da yayınlanan, özel araç ve ekipmanlarla fırtına ve hortum peşinde koşan insanların anlatıldığı adrenalin manyağı belgesel. bir çeşit uzay aracı/tank karışımı araçları ile hortumların içine dalarak video ve resimler çekiyorlar. fırtınaları uzaktan hep görüyorduk. içinde neler olduğunu merak edenler için izlenesidir.
Fırtına rüzgârın hızlı bir şekilde esmesine denir. Rüzgâr hızı 27 knot üzerine çıktığında, yani 7 bofor ve üzeri olduğunda fırtınamsı rüzgar, 34 knot üzerine çıktığında, yani 8 bofor ve üzeri olduğunda rüzgara artık fırtına denir.
Denizde fırtına
Rembrandt'tan bir deniz fırtınası betimlemesi
Hızlı esen rüzgâr kendi kuvvetinin yanında çevresini de etkiler. Öncelikle estiği denizde veya okyanusta suları kabartarak büyük dalgalar oluşturur. Fırtınaya yakalanan yelkenli tekneler, herhangi bir liman ya da marinaya sığınamayacak kadar açıktaysalar, fırtınaya hazırlık yapmaları gerekir. Şiddetli rüzgâra karşı yapılacak en etkili önlem, yelkene camadan vurmaktır. Bunun anlamı yelkenin alanını küçülterek, rüzgârdan daha az faydalanmaktır. Bu şekilde rüzgârın tekneyi bayıltıcı etkisinin birazda olsa önüne geçilmiş olunur. O da yetmiyorsa teknedeki ana yelken indirilir ve ön yelkenle (flok veya cenova) seyire devam edilir.
Geceleyin seyir yapan yatlar ve tekneler şiddetli rüzgârlara yakalandıklarında tüm ekipte güvenlik çakarları bulunmalıdır. Ayrıca ekip güvertede duruyorsa güvenlik bakımından herhangi bir yere bağlı olmaları tavsiye edilir. Çünkü hem dalgalı, sert rüzgârlı bir denizde hem de geceleyin, suya düşen kişinin kurtarılması çok zordur. Ayrıca fırtınalı havalarda tekne dalgalar veya sağnak yağmur sonucu su alır, bunu boşaltmak için gerektiğinde sintine motorlarını açık bırakmak gerekebilir. Tabiki bazı fırtınalar şimşekli ve gökgürültülü olabilir. Böyle durumlarda en güvenli yerler kapalı alanlardır. Eğer tanker, şilep, büyük yolcu gemileri gibi yıldırım tehlikesine karşı sistemlenmiş bir tekne değilse, en kısa sürede limana dönmek yapılacak en doğru davranıştır.
Şimşeğin hareketi rastgele bir harekettir ne zaman nasıl oluşacağı bilinemez. Genelde bulutlar arası gezen bu elektriksel hareket bazen yer yüzünü de etkisi altına alabilir. Şimşekli havalarda eğer denizdeysek, mümkün olduğunca metal ve metalik olan tüm aksesuarlardan uzak durmalıyız. Yıldırım vurursa büyük olasılıkla en yüksek yer olan yelken direğine isabet edecektir. Dolayısıyla direğin altına kalın bir kablo takılıp denize atılırsa, bir ölçüde de olsa topraklama yapılabilir.
Türkiye'de tropik kuşaklardaki gibi veya okyanuslardaki gibi çok şiddetli fırtınalar oluşmaz. Ama gene de tedbir almak gerekir. En azından denizdeyken ve denize çıkarken hava raporlarına bir göz atmak akıllıca olacaktır.